• Диагностика и Хирургично лечение на всички видове очни заболявания
  • Диагностика, профилактика и лечение на гинекологичните заболявания, бременност
  • Диагностика, профилактика и лечение на кардиологични заболявания
  • Високоспециализирана и модерна, извършваща широка гама изследвания

ДОМЕШЕН ТЕСТ ЗА ОТКРИВАНЕ НА ВЪЗРАСТОВО ОБУСЛОВЕНАТА МАКУЛНА ДЕГЕНЕРАЦИЯ

01.09.2022

Възрастово обусловената макулна дегенерация (ВМД) засяга 30 000 000 човека в глобален мащаб и е основната причина за слепота при хора над 50-годишна възраст след катарактата и глаукомата. Заболяването започва още на 50-60 г., като в тази възрастова група нейната честота е 1%. При хората над 60 г. се среща при 15-17%. Над 70 г. всеки пети човек има някаква форма на макулна дегенерация.

ВМД е заболяване, което засяга макулата, малката част от ретината на окото ви, която ви позволява да виждате детайлите ясно. Макулата ви дава централното зрение, като ви помага да разпознаете нечие лице, да вденете конец в игла или да видите стрелките на часовник, за да разберете колко е часът. Първият сигнал за това заболяване е изкривяването на образите. Пациентите виждат образите с характерно изкривяване. В центъра се оформя голямо, сиво петно, а в периферията е ясно. Хората страдащи от макулна дегенерация имат трудности във всекидневието като четене, шофиране.

Обикновено в началото пациентите не си дават сметка, че става въпрос за сериозен проблем, тъй като здравото око за известно време компенсира проблема с болното. Постепенно обаче симптомите се задълбочават – появява се трудност при четене, при шофиране. Пациентите са потиснати, стига се до социална изолация, изпадат в депресия. Сещат се да отидат на лекар, когато се появи проблем и със здравото око и в един момент осъзнаят, че почти не виждат.

Решетката (Тест) на Амслер е инструмент, с който пациентите сами, при домашни условия, могат да тестват зрението си. Така промените в него ще бъдат открити навреме. А при възрастово обусловената макулна дегенерация, както и при повечето болести, е в сила правилото, че колкото по-рано потърсим помощ, толкова по-ефективно е лечението.

Ето как се използва Решетката на Амслер:

1. Дръжте решетката на удобно разстояние за четене (обикновено на около 30-40 см). Носете очилата си за четене, ако обикновено ги използвате.

2. Покрийте едното око и фокусирайте върху черната точка в средата на решетката.

3. Покрийте другото око и повторете теста. Ако линиите изглеждат вълнообразни, тъмни, неправилни или размити, незабавно си запишете час за очен преглед.© IDEA GRAPHIC 2012 | Условия
ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ