• Диагностика и Хирургично лечение на всички видове очни заболявания
  • Диагностика, профилактика и лечение на гинекологичните заболявания, бременност
  • Диагностика, профилактика и лечение на кардиологични заболявания
  • Високоспециализирана и модерна, извършваща широка гама изследвания

НОВОСТИТЕ В ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА НА РОГОВИЦА И ХИРУРГИЯТА НА КАТАРАКТА

11.11.2022

Кератопластиката (трансплантация на роговица на окото от трупен донор) търпи истинска революция през последните 5-6 години“. За това беше категоричен д-р Веселин Даскалов, управител на СОБАЛ „Пентаграм“, който изнесе една от водещите презентации по време на приключилата наскоро Национална офталмологична конференция „Постижения и перспективи в офталмологията“.

Всъщност кератопластиката е една от най-старите трансплантации в човешкия организъм. В последните години обаче бяха въведени нови техники, които промениха коренно резултатите от тази хирургия. Сред тях са предната и задна ламеарна кератопластика. Технологията обаче, която направи революция в тази област беше въвеждането на фемтосекунден лазер. Той позволява изключително прецизно изрязване и на донорната, и на реципиентната роговица. Използва се нова геометрия на разреза, което осигурява атравматичност и много по-бърза зрителна рехабилитация.

Една от първите специализирани очни болници на Балканския полуостров, която включи фемтосекундния лазер в оперативната интервенция по трансплантация на роговица, беше СОБАЛ „Пентаграм“, където това се извършва от 2015 г. „За съжаление тази процедура все още е недостъпна за част от пациентите, тъй като е доста скъпа и не се раимбурсира от НЗОК, но резултатите, които постигаме с нея, са впечатляващи“, посочи д-р Даскалов.

СОБАЛ „Пентаграм“ беше основен участник и в друга дискусия, касаеща използването на фемтосекунден лазер при лечението на катаракта –„Фемтокатаракта (катаракта с лазер) или ултразвук“. Въпреки че в България фемтосекунден лазер за лечение на катаракта има само на 6 места, тенденцията е неговото приложение в тази област да се увеличава, тъй като хирургията е по-добра, по-предвидима, с по-добри функционални резултати след операцията и по-малки постоперативни усложнения. Столичната болница е единствената не само в България, но и в региона, която разполага с последно поколение Фемтосекунден лазер на фирмата Bausch + Lomb’s, който може да се използва едновременно за лечение и на катаракта, и на кератопластика.

Екипът на СОБАЛ „Пентаграм“ представи и нов продукт в борбата с възрастово обусловената макулна дегенерация. Вабайзмо е нова молекула, която е с двоен път на блокиране на макулната дегенерация и диабетния макулен едем. Предстои съвсем скоро да бъде въведена в масовата практика.

 


 © IDEA GRAPHIC 2012 | Условия
ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ